Tuesday, July 6, 2010

Master yapmis insanim, yemek mi yapamicam?

Mutfak konusunun tamamen zaman ve mekana bagli oldugunu dusunuyorum. Zamanin varsa evi ocak basina bile cevirebilirsin. Mekan olarak da musaitse tabi...
Biraz da inatlasma konusu. "Su akilsiz uyuz kiz bile ne borekler corekler yapiyor, ben mi yapamicam? kralini yaparim!" diyip onlugunu taktiktan sonra iki seye ihtiyacin var:

1. cesaret
2. internet baglantisi olan bir laptop

Urunlerinin tadina bakan bir de dunya tatlisi buldun mu Emine Beder (hatta Bether) yolundaki hizli yukselisinin onune kimse gecemez. Degerlendirme kriterleri:
1 numara: Anne kalitesinde olmus.
2 numara: cok guzel olmus, ama...
3 numara: sunu soyle yapsan sahane olacakmis.
kriterler bu cercevedeyken gerekli cesareti bulmak icin ugrasmaya gerek yok.

Eger ki universitedir, masterdir ugrasirken ev kizlarinin altin gunlerinde topladigi deneyimi ve puanlari kacirdiysan kisa yoldan telafi sistemine giris yapman lazim. Hedefler acik:

1. Manti
2. Yaprak Sarmasi
3. Herhangi bir kebap cesidi...


Manti:
Butun olayi hamuru. Ne zamanki eline yapisan hamurlar seni birakip top gibi sana bakmaya baslarsa o zaman olmus demektir. "Hamurdan korkarsan icinden cikamazsin, heryerine bulasir." demisti annem. Kimin patron oldugunu gostericeksin, gucu gorunce hizaya gelir o ;)

Gerekenler listesinde ikinci siraya oturan internet baglantisi sayesinde her turlu tarife ulasildigina gore malzeme listesi vermeme gerek yok. (Portakalagaci sitesini tavsiye ederim ama...) Amacim tarifte yazmayan, karsilasilabilecek baobablarin uzerinden atlanmasini saglamak.

Her zaman deneme - yanilma yonteminin deneme kismina baliklama atlamak lazim. Yanilma o kadar da kolay degil, hele ki elinde tarif varsa...

Hamurdan kucukken oynadigimiz plastik toplar kadar (hani bordo ya da mavi olurdu, cok sert bi sunger gibi. bir, iki, uc buccuk, dort, bes, alti buccuk... onlar kadar) bir parcayi koparip deneme ve insallah yanilmama kismina baslayabiliriz. oraya buraya, masaya ya da merdaneye yapismasin diye etrafa un serpmek gerekiyor. sonra amac belli, evhanimlari birligince aciklanmis manti hamuru kalinligi diye birsey olmadigina gore, olsa bile unlu ellerle kumpasimizi alip olcemeyecegimize gore, goz karari oldu diyecebilecegimiz incelige inene kadar hamur uzerinde gidip gelmek. Bunu yaparken fotograf falan da cekilirse facebookta cok sahane karizma yapabilirsiniz.
Sorasinda kare kare kesip, icine kiymayi (biraz baharattir, sogandir zenginlestirmek lazim, tariflere bakicaz artik...) koyup, buyuk bi sabirla kapaticaksin. Bitti. Amacimiz puan listesinde hizla yukselmekse servis kisminda ruhumuzu katicaz. O naneler pul biberlerle tango yapicak... Ya da kendisini beraber yapmisiz gibi hissetsin diye sevdicegimize vericez baharatlari, ruhu o katicak. Bi guzel keyifle yicez...

Sarma:
Aslinda sarma zor kabul ediyorum, kendisi baobab yapragindan yapiliyor diyebilirim. Ne zaman yapsam tuzlu oluyor, anlamadim gitti. Bir milyon yil mi beklemek istiyor bu yapraklar suda?
Sarma seklini ogrenmek tamamen pratik isi, bu isi bilen birinin yanina yanasip biraz mesai yapilacak mecburen.

Malzemelere falan bakarken Laptopa dikkat, o sari sari su elden guzelim klavyeye damliyor bazen. Bir de sarmak saglam bir mesai gerektireceginden guzel bir film bulup elleri kirletmeden once ayarlayip hazirlamak lazim. Sarma ruhunu yakalamak istiyorum diyenlere "Bos Cerceve" filmini oneriyorum.
Pisirme kisminda da dikkat etmek lazim, tatktik belli: Pistigini kokusundan anlayan anne seviyesine gelene kadar tencere basinda catalla nobet tutucaksin, bol bol cig pirinc ve yaprak yedikten sonra pistigi an nasil olsa yakalanir ;)

Ali Nazik: Adiyla ve tadiyla yureklere taht kuran ama bir o kadar da basit olan yemegimiz. Eger bunu misafire yapicaksak kendimize közlenmis patlican dumanindan kurtulmak ve ocagi temizlemek icin gerekli zamani mutlaka tanimaliyiz. Hem onceden kozleyip yogurtlarsak sarmisak tadi cok guzel yerlesiyor...

Kiymali yapmak cok pratik, baharattir sogandir kavurunca bitti gitti. Zaten servis yaparken dumani ustunde tutsun diye bir de salcali sos patlattik mi, onu bir de masada en kral iskenderciymiscesine tabaklara doktuk mu puan listesinde en ust siraya oturduk demektir. Yanina hele bir de suslu bir pilav koyarsak, "Ay sekerim cok doyduk, eline saglik. Sen bi kebapci ac bence..." denecektir. Kis kis gulebilirsiniz ve "Ay lutfen tatliya da yer birakin!" diyerek showunuza devam edersiniz ;)

No comments:

Post a Comment